Part 2 : Bahan Kandungan DURRAH

Di entry yang lepas, dah cerita dah tentang kandungan Pueraria Mirifica/Lobata dalam DURRAH. Sekarang nak cerita tentang Labisia Pumila. Perghhh..nama ala-ala Filipino beb, mana entah dapat nama saintifik gini, wallahualam.



Lubisia Pamila atau lebih dikenali sebagai Kacip Fatimah merupakan tumbuh-tumbuhan yang tumbuh secara meliar di hutan hujan tropika pada ketinggian 150 kaki dari aras laut. Ianya dari famili Myrsinaceae dan membiak dengan 2 cara iaitu biji benih & keratan akar(pecahan akar).


Pelbagai khasiat Kacip Fatimah menyebabkan wanita-wanita tidak kira wanita bujang (belum berkahwin) atau sudah berumahtangga mengamalkan pemakanan jamu/herba yang berasaskan kacip fatimah.

Diantara kelebihan kacip fatimah adalah :
  • Mempercepatkan proses kelahiran bayi (saya tak sure sejak bila boleh minum..jangan buat kalau was-was..saya tak mau tanggung risiko anda!!!)
  • Mengembalikan kecergasan selepas bersalin.
  • Merangsang pengeluaran hormon yang dapat melancarkan perjalanan dan kitaran haid wanita.
  • Mengurangkan senggugut ketika haid.
  • Mengubati penyakit buasir (hemarroid/pile)
  • Merawat cirit-birit, sakit sendi (rheumatism), gonorrhea

Haa...memang sesuai sangat-sangatlah kepada ibu-ibu bapa-bapa  yang sering mengadu keletihan, kecapikan dalam menguruskan rumahtangga terutamanya kepada ibu-ibu yang bekerjaya.


Haruslah mak letih nokss...kat office tu, ibarat lipas kudung...kejap mesyuarat, kejap bancuh air bos, kejap mengumpat  (eeh, bukan anda :) ) kejap naik atas, kejap turun bawah...Balik rumah, energy dah tinggal 10%, waaaaaaa....mana nak amik anak dekat nursery/pengasuh, sampai rumah nak mandikan anak, masak makan malam, uruskan anak makan,  kemaskan dapur, iron baju kerja untuk esok, lantai dapur berlengas..mop pulak...nampak habuk atas kabinet TV--mop pulak...

Aisehh, korang imaginekan laa kepenatan seorang ibu, yakni wanita yang dikatakan lemah lembut tapi boleh multitasking. Hebat x??

No, wonder lah minuman power root Kacip fatimah laku dipasaran. Minum semasa sejuk memang marvellous, tapi mahal weh...setin pun dah RM3.00++ ..sekali minum dah habis. 30 hari mau budget RM100.00 sahaja untuk Kacip Fatimah. 

Anda ada alternatif lain dengan DURRAH. Boleh bisik-bisik dengan Nur untuk cerita selanjutnya .....heheheh


2 comments:

CIK TOM said...

menarik nama produk durrah..

Nur Khai said...

terima kasih cik tom, sudi singgah dan komen :)

Durrah nie kalau tak salah, maksudnya MUTIARA ...